Poradniki
- Poznaj swoje ciało
- Zdrowie
- Dziecko
- Uroda
- Kuchnia
Kuchnia
-
 
  Karp z grzybami
  Ciupka z grochem
  Pierogi z jabłkami
  Pierogi z kapustą
  Pierogi z mięsem
  Pierogi ruskie
  Pierogi ze śliwami
  Uszka
  Zupa - barszcz
  Zupa cebulowa
  Zupa piwna
  Zupa - żur
-
-
-
-
-
PIEROGI Z KISZONEJ KAPUSTY

Porcja dla 4 osób.
Ciasto:
maka,
jajo
letnia woda
sól

350 g
1 szt.
ok. 125 ml
szczypta
Farsz:
kiszona kapusta
cebula
masło
sól, biały pieprz

750 g
2 średnie
80 g
Inne:
stopiona słonina do polania pierogów.


Zagnieść ciasto na pierogi . Następnie podzielić na 2 części, przykryć, by nie obsychało. Ugotować kapustę w niewielkiej ilości wody (ok. 30 min). Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę. Odparować, odcedzić, a jeśli będzie za kwaśna, przeląc zimna wodą i dokładnie odcisnąć. Kapustę posiekać. Następnie przygotować farsz: cebule obrać, pokroić drobno. Tłuszcz roztopić w garnku, przesmażyć na nim cebule na jasnozłoty kolor, połączyć z kapustą, dodać sól i biały pieprz do smaku. Wymieszać, dusić na małym ogniu pod przykryciem
20 min., zamieszać. Ciasto rozwałkować cienko. Wyciąć krążki średnicy 5-6 cm. Na każdy krążek
nałożyć płaską łyżeczkę farszu. Pierożki złożyć na pól i zlepić. Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku, najpierw pod przykryciem, a gdy wypłyną, zdjąć pokrywkę i dogotować (ok. 2-3 min). Wyjąc łyżką cedzakowa, osączyć, przełożyć na ogrzany półmisek. Podawać polanę skwarkami.
Do farszu z kapusty można dodać drobno posiekane suszone grzyby (20-30 g), uprzednio wymoczone i ugotowane z cebula.
Polecamy
1. Pączki drożdżowe >>>
2. Sernik na zimno >>>
3. Chrust >>>
4. Zupa piwna >>>
5. Zrazy nadziewane >>>
6. Kurczak po polsku >>>
Reklama

 

Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny.Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności
za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.