• pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Ten przepis jest idealny dla tych, którzy chcą odkryć bogactwo polskiej kuchni lub przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Pierogi ruskie to danie, które doskonale łączy prostotę z głębią smaku. Sercem tego dania jest farsz, który łączy w sobie kremową teksturę twarogu z delikatną słodyczą ziemniaków, przełamaną charakterystyczną nutą podsmażonej cebuli. To danie, które każdy może dostosować do swoich preferencji, dodając do farszu ulubione przyprawy lub eksperymentując z dodatkami.

Nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż przygotowanie domowych pierogów. Proces ich lepienia może być wspaniałym sposobem na spędzenie czasu z rodziną lub przyjaciółmi, tworząc wspomnienia i dzieląc się kulinarnymi tradycjami. Ponadto, domowe pierogi mają tę zaletę, że możesz je zamrozić i mieć zawsze pod ręką szybki i smaczny posiłek.

Zatem, przygotuj się na kulinarną podróż do serca polskiej kuchni i ciesz się każdym kęsem tych wyjątkowych pierogów.

Przepis ten jest na około 4-6 porcji.

pierogi ruskieSkładniki:

Ciasto:

  • 500g mąki
  • 200ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • Szczypta soli

Farsz:

  • 500g ugotowanych i zmielonych ziemniaków
  • 250g twarogu
  • 1 duża cebula, drobno posiekana i podsmażona
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: trochę masła do smażenia cebuli


Instrukcje:

1. Przygotowanie ciasta: W misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajko i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez około 5 minut, aż stanie się gładkie. Odstaw ciasto pod przykryciem na około 30 minut.

2. Przygotowanie farszu: Wymieszaj ugotowane ziemniaki z twarogiem. Dodaj podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

3. Formowanie pierogów: Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawaj koła. Na każdym kole kładź łyżeczkę farszu, następnie zlep brzegi, formując pierogi.

4. Gotowanie: W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzucaj pierogi partiami, gotuj aż wypłyną na powierzchnię i jeszcze około 1 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową.

5. Podawanie: Podawaj pierogi ruskie posypane podsmażoną cebulą lub polane roztopionym masłem.

Smacznego!

  • Uwaga!

    Informacje zawarte w Portalu mają charakter edukacyjny, nie konsultacyjny i nie zastępują porady lekarskiej. Wydawcy serwisu nie mogą ponosić odpowiedzialności za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie.


    Zapraszamy na portale: 
    www.szczawnica.top
    www.pieniny.net.pl
    www.pieniny.com
    www.szczawnica.com
    www.nrs.pl

  • Dla kobiet i nie tylko...

    logo vns

  • Serwis:

    Serwis zawiera tematy: ciąża, objawy ciąży, rozwój dziecka jak i również tematy dotyczące płodności kobiety, objawy płodności, cyklu miesiączkowego i inne. Nie brakuje tematów dotyczących żywienia, ćwiczeń, chorób. Znajdą się tu tematy: pielęgnacja paznokci, skóra, manicure, włosy, wizaż, stylizacja, kobiety, pedicure, kosmetyka, makijaż, uroda, kosmetyki, twarz, paznokcie, pielęgnacja piersi.